Sağlıklı dişeti nasıl olmalıdır ?
​
SaÄŸlıklı diÅŸeti açık pembe renkli, mat, yüzeyi portakal kabuÄŸu gibi pütürlü ve sert kıvamlıdır. SaÄŸlıklı diÅŸeti fırçalama veya dokunma ile kanamaz.
Dişeti hastalıklarının tedavileri nelerdir ?
Tedavinin 1. aşaması
Periodontal tedavide en önemli aÅŸama enfeksiyonun ortadan kaldırılması ve hastanın etkili ve düzenli bir ÅŸekilde diÅŸeti, diÅŸ ve diÅŸler arası temizliÄŸi uygulayarak ağız saÄŸlığını koruyabilmeyi öÄŸrenmesidir. Enfeksiyonun ortadan kaldırılması; hastalığa sebep olan mikrobiyal dental plak, diÅŸ taşı ve diÅŸ taşının tutunduÄŸu kök yüzeyinin hekim tarafından temizlenmesi ve hastanın bu durumu koruması ile mümkündür. Bu iÅŸlem “baÅŸlangıç tedavisi” adını alır, her tip periodontal hastalığın tedavisinde vazgeçilmez aÅŸamadır ve vakanın durumuna göre 3-4 seansta gerçekleÅŸtirilir. BaÅŸlangıç tedavisi sırasında kötü ve taÅŸkın dolguların yenilenmesi, çürük diÅŸlerin doldurulması, diÅŸeti kenarı ile uyumu ve ÅŸekli doÄŸru olmayan protezlerin düzeltilmesi gibi bakteri tutunmasını kolaylaÅŸtırıcı yerel faktörlerin uzaklaÅŸtırılması, kanal tedavileri ve varsa ümitsiz diÅŸlerin çekimi gerçekleÅŸtirilmelidir. Ayrıca sistemik bir hastalığın varlığında tıbbi konsültasyonlar da bu safhada yapılır. Bu aÅŸamada olası protezler için planlama yapmak da gereklidir.
Tedavinin 2. aşaması
Periodontist baÅŸlangıç periodontal tedavi aÅŸaması ile tam olarak tedavi edilemeyen bir durum tespit etmiÅŸse periodontal cerrahi iÅŸlemler önerecektir. BaÅŸlangıç periodontal tedavi sonrasında kalan cep derinlikleri, diÅŸeti büyümeleri ve çekilmeleri, kemik erimesinin varlığı ve ÅŸekli, diÅŸeti miktarı gibi veriler alınacak kararı etkiler. Tüm periodontal hastalıklar ve defektler aynı cerrahi iÅŸlemlerle tedavi edilemezler. Tedavi seçimindeki belirleyici faktörler, hastaya ve dokuya ait özellikler ve mevcut periodontal hastalığın seyri ve yaygınlığıdır. Cerrahi periodontal tedavinin ana amacı; cep derinliklerini ortadan kaldırmak, kemik-diÅŸeti ve diÅŸ iliÅŸkisini orijaline benzetmeye çalışmak, böylece hastanın ve hekimin kolay temizleyebileceÄŸi bir ortam yaratmaktır. Bu nedenle “düzeltici tedavi” olarak da isimlendirilir.
Cerrahi Tedavi
Operasyonlar lokal anestezi altında yapılır. GerektiÄŸinde operasyon öncesinde tıbbi konsültasyonlar ve tetkikler istenir.
Gingivektomi
Sadece diÅŸetini ilgilendiren bir iÅŸlemdir. DiÅŸeti cebinin ve diÅŸ eti büyümelerinin ortadan kaldırılması için bir miktar diÅŸ etinin kesilip çıkarılmasıdır. Böylece hastalığın ilerlemesi durur, hasta kolay temizleyebileceÄŸi ve daha estetik bir diÅŸetine sahip olur.
Flep operasyonu ve kemik cerrahisi iÅŸlemleri
Hem diÅŸetini hem de altındaki destek dokuları ve kök yüzeylerini ilgilendiren bir iÅŸlemdir. Kemik erimesi olan vakalarda uygulanır. Bu teknikle diÅŸetinin uygun bir ÅŸekilde kaldırılarak alttaki dokulara ulaşılması ve tedavisi saÄŸlanır. Kök yüzeylerinin tam olarak temizlenmesi ve cep derinliÄŸi azaltma iÅŸlemi ana amaçtır. Daha önce de bahsedildiÄŸi gibi derinleÅŸen cepler içerisindeki bakteriler daha fazla kemik yıkımına diÅŸin kaybına yol açacağı için bu ceplerin ortadan kaldırılması önemlidir. Operasyondan sonra cep derinlikleri azaltılmış veya ortadan kaldırılmış olur, böylece için hastanın ev bakımı ve hekimin profesyonel kontrolleri kolaylaÅŸarak periodontal saÄŸlığı idame ettirmek mümkün hale gelir. Hasta doÄŸal diÅŸlerini koruyabilir ve ceplerden kaynaklanan enfeksiyon nedeniyle meydana gelen genel saÄŸlık problemlerinden de korunmuÅŸ olur.
Flep operasyonu sırasında alttaki kemik dokusuna da müdahele edilir. Bu iÅŸlemler “kemik cerrahisi iÅŸlemleri” adını alır. Flep operasyonu sırasında diÅŸeti kaldırıldıktan sonra, ölü yumuÅŸak dokular, kök yüzeyleri ve ayrıca kemik içinde meydana gelen ceplerin içleri temizlenir. Böylece ameliyat sırasındaki mevcut kemik ÅŸekli deÄŸerlendirilmiÅŸ olur. Daha sonra ya rezektif tekniklerle kemik ÅŸekli düzeltilerek orijinal ÅŸekline benzetilmeye çalışılır, ya da rejeneratif yöntemlerle kemik onarımı gerçekleÅŸtirilerek ve kemik içi cepler doldurularak orijinal kemik seviyesine getirilmeye çalışılır. Bu teknikte doÄŸal veya yapay kemik tozları, bunların üzerini örten membranlar, protein yapısındaki maddeler gibi çeÅŸitli materyaller kullanılır. ÇoÄŸu vakada rezektif ve rejeneratif teknikler birlikte uygulanır. Kemik ÅŸeklinin düzeltilmesi üstteki diÅŸeti dokusuyla saÄŸlıklı iliÅŸkisi açısından önemlidir.
Mukogingival cerrahi
Ağız içi yumuÅŸak dokuları ilgilendiren iÅŸlemlerdir. Yetersiz yapışık diÅŸeti yüksekliÄŸi, diÅŸeti çekilmesi, yüksek kas baÄŸlantıları varlığında uygulanır. Böylece hastanın ağız bakımını saÄŸlayabileceÄŸi doÄŸal ortam ve protezli diÅŸlere destek olacak yeterli diÅŸeti miktarının saÄŸlanması, estetik ve hassasiyet problemlerinin giderilmesi amaçlanır.